duminică, 5 iulie 2009

Herculane - the land OFF choise



Herculane! Baile Herculane! O statiune intemeiata de romani prin anii 100 d.Ch. datorita descoperirii unor ape ”sfinte” si pline de proprietatii curative! Staţiune milenară menţionată sub denumirea „Ad aquas Herculis sacras ad Mediam”.
”Bazele staţiunii au fost puse în anul 102 d.Ch. de Împaratul Traian, romanii introducând cultul balnear preluat de la greci pe care apoi l-au dezvoltat. Numele staţiunii, vine de la zeul Hercules, fiul lui Zeus şi al frumoasei Elena, consemnat în mitologia romană ca patron al izvoarelor termale, simbol al puterii şi al echilibrului între forţa fizică şi cea spirituală.
Romanii au construit aici, la Therme Herculi (Ad Aquas Herculi Sacras), temple, băi, monumente şi statui, închinate zeilor Hercules, Aesculap şi Hygieia. Atestarea documentară a staţiunii datează din anii 153 d.C., fapt consemnat într-o tabulă votivă din băi: „Zeilor şi divinităţilor apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimişi ca delegaţi romani să asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcându-se nevătămaţi, au ridicat acest prinos de recunoştinţă”. În perioada civilizaţiei romane, staţiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atracţie pentru aristrocaţia Romei antice. Impresionaţi de excepţionala putere tămăduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sosiţi în Dacia le-au închinat un adevărat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules.
Din 1736 începe reconstrucţia şi modernizarea băilor, a căilor de acces, grănicerii bănăţeni construind aici majoritatea edificiilor din staţiune, care poartă amprenta unui baroc austriac impresionant. Se cuvine să pomenim aici de faptul că în anul 1999, Termele Romane cuprinse în monumentala construcţie a hotelului Roman au fost redate, după 2000 de ani, în circuitul turistic astfel încât vizitatorii hotelului au posibilitatea să urmeze tratamentul balnear în aceleaşi condiţii cu cele ale guvernatorului provinciei, generalul roman Marcus Aurelius Pius.
În 1852 împăratul Austriei considera Băile Herculane ca fiind „cea mai frumoasă staţiune de pe continent”, iar împărăteasa Elisabeta - pasionata, îndrăgita, distincta şi armonioasa Sissi - scrie un jurnal intim în care Băile Herculane sunt o prezenţă distinctă şi încântătoare. În staţiune există Muzeul Nicolae Cena, ale cărui colecţii au început să fie constituite începând cu anul 1922.”
http://ro.wikipedia.org/wiki/B%C4%83ile_Herculane

Fara a dori sa va plictisesc vreau sa va prezint ceva cutremurator, de neimaginat, intr-o ”Romanie moderna”!
Statiunea de doua mii de anii este o ruina. Sunt fațade doar văruite, iar cele mai multe dintre cladiri sunt monumente istorice. Probabil s-au luat bani grei, char si pentru aceste fatade zugravite! Celebrul Hotel Roman, construit pe vestigiile bailor termale romane (!), este in paragina, plin de gauri, cu toate ca, acolo, oameni sunt cazati (!) iar baza de tratament inca mai functioneaza! Dupa cum se va vedea in poze, aici este ”fieful portocaliu” si orice lucrare este facuta doar la suprafata. Nu am putut sa fac o selectie mai riguroasa a pozelor pentru ca toate mi s-au parut expresive!

PS: Oare ministra udrea PE UNDE s-o fi plimbat cand a descins, in aplicarea ”programului turistic national” cand a trecut prin Banat?!
Probabil numai pe la episcopii, doar doar i-o ierta Dumnezeu pacatele?!
































7 comentarii:

  1. Buna MIhaela. Ti-am "furat" articolul. E ingrozitor ce se petrece acolo. Trist. :(

    RăspundețiȘtergere
  2. mi-e asa mila de statiunea asta. Ce pacat ca n-a pus nici un investitor serios ochii pe ea.:(

    RăspundețiȘtergere
  3. @Lilick
    Buna! Ma bucur mult ca ai ”furat” articolul. Este crima ce se petrece acolo! Cladiri de patrimoniu, istorie, arhitectura, un peisaj de vis...totul ”gestionat” intr-o bataie de joc!
    Dar ”natiunea” are program turistic si face...spa la bai termale in ...Bucuresti!
    A, sa nu uit, si turism ecumenic!

    @Tudorina
    Este intradevar mare pacat! Insa cred ca au pus prea ”bine” ochii pe ea! Cu cat se deterioreaza mai mult cu atat se vor vinde mai ieftin!

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa cum arata pozele ai sentimentul ca te afli intr-un oras complet parasit.
    Acuma nu stiu cate tari au si o asemenea oferta turistica !
    Poate ca din aceasta perspectiva am putea pretui la adevarata valoare cuvantul 'alegere' din celebrul brand al udrei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Este un oras...amortit! Localnicii iau lucrurile asa cum sunt si au construit la marginea orasului pensiuni turistice. Asa ca s-au orientat! Insa partea cea mai frumoasa a orasului este ca dupa un bombardament! E trist!
    Sunt cladiri atat de frumoase!
    Acelasi lucru l-am sesizat si atunci cand am fost la Cetatea Rasnovului! Prin aprilie!
    Problema e ca brandu udrei pune inca o caramida la ”renumele” romanilor!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc pentru urari Mihaela, sanatate si numai bine iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Acesta este unul din lucrurile frumoase din blogosfera!
    Multumesc si eu! :)

    RăspundețiȘtergere