sâmbătă, 17 ianuarie 2009

despre libertate

Libertatea poate fi mai presus de orice, nu democratia
Nici cuvantul democratie nu mai inseamna nimic, daca ne gandim numai la ...Republica Democrata Vietnam, la Republica Democrata Germana sau la Kampuchia Democrata. La ce mai e bun cuvantul democratie? ...Eu cred ca libertatea poate fi mai presus de orice, nu democratia. Democratia este o conditie minimala si fragila, care oricand poate fi inlaturata, tocmai prin mijloace democratice.

Hitler a ajuns la putere prin vot democratic.
Nu trebuie sa mai credem ca democratia este o valoare. Nu e! Este o pozitie mai comoda de existenta si mai putin rea, insa fragila si periclitata. Democratia in sine e un cuvant care s-a acreditat si trebuie examinat in evolutia lui istorica. Sigur ca ne convine un regim democratic, in care nu ne mai plictisesc nici cenzura, nici administratia, nici santajul. E o conditie minimala a vietii civilizate. Dar sa nu uitam ca regimul senatorial roman a supravietuit jumatate de mileniu cu urmatorul corectiv: in caz de criza de autoritate a puterii, se instala dictatura, pe timp limitat. Dictatorii s-au achitat, mai mereu, onorabil si au readus societatea romana la regimul senatorial, folosind, ce e drept, orice fel de mijloace. Democratias are, uneori, nevoie sa recurga la dictatura, dar nu una ideologica, ci una de tip militar. Se spune: ”Sa aparam democratia!” Pai, ca s-o aparam, trebuie sa ii oferim anticorpii necesari pentru a o impiedica sa sucombe din cauza fragilitatii ei. Democratia cu orice pret nu mai e democratie. Sigur ca e preferabila, si, cum bine spunea Churchill, sistemul cel mai putin rau pe care-l avem. Cel mai putin rau, atata timp cat se mentine si nu face loc profitorilor care cauta sa instaleze dictaturi rele, ideologice.
De fapt, libertatea conteaza, nu democratia. Iar o lume libera este, mai degraba, funciar aristocratica.” Alexandru Paleologu - Breviar pentru pastrarea clipelor

...orice comentariu este de prisos

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu