
Nici cuvantul democratie nu mai inseamna nimic, daca ne gandim numai la ...Republica Democrata Vietnam, la Republica Democrata Germana sau la Kampuchia Democrata. La ce mai e bun cuvantul democratie? ...Eu cred ca libertatea poate fi mai presus de orice, nu democratia. Democratia este o conditie minimala si fragila, care oricand poate fi inlaturata, tocmai prin mijloace democratice.
Hitler a ajuns la putere prin vot democratic.
Nu trebuie sa mai credem ca democratia este o valoare. Nu e! Este o pozitie mai comoda de existenta si mai putin rea, insa fragila si periclitata. Democratia in sine e un cuvant care s-a acreditat si trebuie examinat in evolutia lui istorica. Sigur ca ne convine un regim democratic, in care nu ne mai plictisesc nici cenzura, nici administratia, nici santajul. E o conditie minimala a vietii civilizate. Dar sa nu uitam ca regimul senatorial roman a supravietuit jumatate de mileniu cu urmatorul corectiv: in caz de criza de autoritate a puterii, se instala dictatura, pe timp limitat. Dictatorii s-au achitat, mai mereu, onorabil si au readus societatea romana la regimul senatorial, folosind, ce e drept, orice fel de mijloace. Democratias are, uneori, nevoie sa recurga la dictatura, dar nu una ideologica, ci una de tip militar. Se spune: ”Sa aparam democratia!” Pai, ca s-o aparam, trebuie sa ii oferim anticorpii necesari pentru a o impiedica sa sucombe din cauza fragilitatii ei. Democratia cu orice pret nu mai e democratie. Sigur ca e preferabila, si, cum bine spunea Churchill, sistemul cel mai putin rau pe care-l avem. Cel mai putin rau, atata timp cat se mentine si nu face loc profitorilor care cauta sa instaleze dictaturi rele, ideologice.
De fapt, libertatea conteaza, nu democratia. Iar o lume libera este, mai degraba, funciar aristocratica.” Alexandru Paleologu - Breviar pentru pastrarea clipelor
...orice comentariu este de prisos
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu