luni, 16 martie 2009

Cine face legea sa raspunda


Doamna Mona Maria Pivnicieru la emisiunea ZigZag a lui Ion Cristoiu.
Vicepresedinta Asociatiei Magistratilor, doamna Mona Maria Pivnicieru, persoana care are ceva de spus atunci cand Basescu vorbeste Justitiei iar ea, Justitia,este oarba... dar legata la gura!
In paralel se derulau imagini de la vestita sedinta CSM unde, presedintele tarii conduce sedinta si intr-o stare de... incalificabila nesimtire se adreseaza unei doamne judecator: „aveti sansa sa fiti prima data evacuata”!
Nedumerirea lui Ion Cristoiu, ca si a multora dintre noi, a fost de ce toata lumea a tacut! Am auzit printre cuvinte cum doamna judecator a afirmat „ca Marea Moarta”. S-o fi referit la justitie?! Apoi a precizat ca Asociatia a considerat aceasta iesire o lipsa de respect, bun simt, ca intareste ideea ca exista un dispret profund fata de acesta institutie. „Sa fie un debuseu fata de oarece raspunderi persoanle?!” J
Revenind Ion Cristoiu a prezentat succint calitatile profesionale ale doamnei judecator: doua doctorate unul in drept international privat, altul in drept civil, autoare a 25 (douazecisicinci) de carti de drept, profesor de drept, judecator la Curtea de Apel Iasi, nascuta in Husi prin ’58.
In schimbul de replici pline de curtoazie dintre cei doi fata de CV-ul doamnei judecator, aceasta face o remarca ironica ca raspuns la multitudinea calitatilor profesionale prezentate de Ion Cristoiu: …aceste lucrari..”atesta inutilitatea noastra”. Remarca seaca. Dar dureros de adevarata. Intelectualii tarii se simt inutili! In fata cui?! A mediocritatii ridicata la rang de “valoare”! Pai cum altfel, ca doar e-n capu’ statului?!
Discutia a continuat pe tema Asociatiei Magistratilor, doamna judecator facand precizarea ca aceasta este o asociatie profesionala care urmareste perfectionarea pregatirii profesionale a judecatorilor dar s-a interpus si in discutii salariale insa fara conotati sindicale cu toate ca la infiintare a fost numit Sindicatul Magistratilor.
Discutia a fost indreptata catre declaratia facuta de domnia sa in cazul Gorbunov , caz in care multi ziaristi au avut reactii din cele mai colorate. Reactia doamnei judecator, fata de acel moment a fost una simpla clara a unui om onest: “pe mine m-a socat intoleranta jurnalistilor” precizand ca “toleranta este un principiu al statului de drept”. Populatia trebuie sa fie informata despre adevarul social si adevarul juridic. Este emotionant sa prezinti povestea unui batran in inchisoare in comparatie cu aceea a unui talhar care circula liber, dar jurnalistii trebuie sa inteleaga ca judecatorul trebuie sa aplice legea. Ei nu pot, in conditia in care li se prezinta o expertiza medicala, sa verifice daca acea boala exista, ei nu pot fi si medici! Tot atat de adevarat este ca ei trebuie sa respecte drepturile partilor.
Statul roman trebuie sa se alinieze la dreptul comunitar.
”Domnul Prezident zice ca legislatia nu se face la Bruxelles dar legislatia vine de la Bruxelles se impune pretorian”.
E adevarat ca un jurnalist poate prezenta un caz prin prisma emotiilor dar un judecator trebuie sa aplice legea. Doamna judecator afirma: „Eu nu sunt creator de drept, eu sunt cel care aplic lege si mai nou aplic jurispurudenta Curtii Europene”
In cazul Gorbunov, judecatorul nu avea dreptul sa puna la indoiala si sa cerceteze veridicitatea bolii inscrisa intr-un certificat medical, judecatorul nu poate aprecia daca cel din fata sa este bolnav sau nu, acest fapt putandu-se intampla doar daca ar fi atacat cineva acea expertiza atunci ar fi putut cere lamuriri sau explicatii.
Ion Cristoiu a intrebat, mai mult retoric, de ce nu sesiseaza nimeni acest lucru: una este emotia una este legea!
Problema e mai complexa!
Iar acum doamna judecator ridica mingea la fileu:
” Daca va conving sa gasim 5 parlamentari pt o initiativa unui proiect de lege pentru asumarea raspunderii celor care fac legi?!”
Legile reformelor facute de doamna Macovei nu mai exista
Curtea Europeana ne-a sanctinat pentru ca nu s-au pus in executatre hotararile spunand ca: „Romania a pus in pericol insasi mecanismul Curtii Europene”.
Statul roman nu este numai un platitor care achita o suma de bani, dar este obligat sa ia masuri ca acele cauze sa nu mai ajunga pe masa Curtii Europene.
Dnul prrezident B a plecat de sedinta CSM foarte linistit ca unificarea practicii judiciare o face de CSM si ICCJ, insa CSM este o institutie administrativa si numai ICCJ poate sa faca aceasta unificare!
Discutia a alunecat usor catre coduri: ”nici Ceausescu nu a indraznit, pentru legi de larga respiratie, sa le aprobe prin decret prezidential, le-a pus in discutia Marii Adunari Nationale”.Problemele cu care se confrunta judecatorii nu sunt codurile, ci ordonantele, domnia sa precizind ca pot sta cu codurile pe masa faara sa fie nevoiti sa le deschida intrucat textele legale pe care le aplica sunt ordonantele. Deci care este graba?! Graba este ca cineva a inaintat la Bruxelles aceasta idee si....

La intrebarea de ce critica Basescu judecatorii si ii apara pe procurori, d-na judecator a raspuns indicand lipsa de reprezentativitate a institutiilor statului asfel incat orice discutie, electorala poate fi luata in considerare, si a amintit cu o privire brusc”sagalnica”, despre prescriptia penala!
”Parchetul este abilitat de lege sa apere interesele cetateanului dar nu e judecator”.
Oare ce-o fi vrut sa spuna autorul???!!!

Nu ma insel, cu siguranta! Este vorba despre prescriptia penala care se doreste a se aplica anumitor dosare! Si pe care o judeca...judecatorii ...decredibilizati!!!
Apoi a trecut la Stalin! ”Stalin pastra un simulacru de contradictorialitate.”A admite ideea ca CSM va optimiza relatiile intre procur si judecator inseamna sa elimini justitia! ”Nici nu ne-ar mai trebui judecator!” afirma doamna judecator

Apoi s-a atins problema decredibilizarii justitiei prin asa zisa trenare a proceselor! Doamna judecator a explicat ca procedura pe care trebuie sa o urmeze in respectarea drepturilor partilor nu poate fi eliminata.
Mai in ras mai in serios domnul Cristoi a amintit ca la primul termen de judecata in procesul civil TARICEANU – BOC, marele jurist al tarii boc a solicitat termen pentru angajare aparator! Ha! E adevarat e foarte ocupat!;))
Doamna judecator a facut si alte precizari pur tehnice cu privire la desfasurarea relatiilor intre judecatori si cetateni care apeleaza la justitie, cum cetatenii care nu au nici cea mai vaga idee despre drept la orice cerere sau solutie emisa de judecator afirma sintagmele auzite la televizor ”judecatorii sunt corupti” ”umbla mafia printre judecatori” afirmatii facute de o persoana care nu realizeaza ce prejudicii aduce unui sistem – puterea judecatoreasca!

Eu as spune ca realizeaza foarte bine si o face premeditat pentru ca judecatorii se vor pronunta si in dosarele flota dar vor fi acei judecatori care in ochii opiniei publice apar ca si corupti, Mafie etc. Este atat de mic si de meschin rationamentul incat nu ti se face decat sila. Dar sila asta a determinat lipsa masisiva de la vot si uite ce a iesit!

La final:
Ion Cristoiu: Cine pune pune justitia le colt? Toti

Doamna judecator: Justitia este victima universala



sursa poza google www.bzi.ro

Up-date:
http://www.bzi.ro/Judecatorii-ieseni-scot-armele-pe-masa--A40444.html

2 comentarii:

  1. „aveti sansa sa fiti prima data evacuata”!

    La ultima (sau penultima) conferinta de presa a lui Basescu, a ridicat in picioare o ziarista pe motiv ca ... si el sta in picioare. Ai vazut?

    RăspundețiȘtergere
  2. NU!
    E atat de grav incat sila ma impiedica sa mai fac misto sau orice comentariu despre cineva care nu merita nimic...nici macar injurii.
    Dar trebuie sa facem tot ce putem sa scapam!!!!

    RăspundețiȘtergere