vineri, 20 martie 2009

dupa chipul si asemanarea ...sefului...sluga


Catalin Predoiu, ministrul justitiei, persoana care ar trebui sa intre analele ...”Guvernului”! A traversat Guverne!
Privindu-l, m-a strafulgerat o imagine! Imaginea tatalui care-si inghite fiul apoi il scuipa afara! Sa domneasca! Nu va speriati! E din mitologia greaca, iar fiul este Hades! Hades este zeul lumii subpământeane, sălăşluia în împărăţia umbrelor!
Nu pot transpune imaginea care m-a bantuit...nu sunt scriitor, ziarist sau o persoana cu abilitati in domeniu!
Sunt jurist!
Acum ca m-am descoperit in toata ...profesiunea mea, declar ca profesez cu sârg si pasiune! Nu sunt de renume, dar imi place!
Avand acest punct in comun, l-am urmarit cu atentie!
Fata de alte emisiuni, ca de exemplul a maestrului Ion Cristoiu, ZigZag in care invitata a fost doamna Judecator Mona Maria Pivnicieru, unde am urmarit fiecare cuvant fiind absorbita total de esenta mesajului juridic (tehnic) si filozofic (pe alocuri), Stirea zilei, realizata de minunata Gabriela Vranceanu Firea alaturi de maestrul Ion Cristoiu, mi s-a parut ca a fost invadata ...de umbre!
Catalin Predoiu, invitatul emisiunii, a bantuit trecutul fiind prezent in viitor!
A inceput dorind sa precizeze „care au fost motivatiile si care nu au fost motivatiile” initierii noilor coduri. Departe de mine sa consider ca domnul ministru Catalin Predoiu nu este un profesionist! Nu-i cunosc activitatea profesionala! Eu cuget asupra ce a prezentat in acesta emisiune, ce mesaje a transmis ministrul justitiei in aceasta infierbantata perioada de dezbaterea a codurilor tarii, cele mai importante legi ale unei tari, acele legi de „larga respiratie” cum potrivit a spus-o doamna judecator Mona Pivnicieru.
Discursul ministrului justitiei a fost incoerent, fara a aduce lamuriri clare asupra problemelor ridicate de realizatoarea emisiunii si invitatul dansei, marele jurnalist Ion Cristoiu, a incercat, prin diverse tertipuri si cuvinte semialese, sa ocoleasca un raspuns clar!
S-a eschivat din punctul meu de vedere. A transmis ca probleme cum sunt cele legate de libertatea presei, sunt nereale, chiar intreband care anume articol din cele 12 aduce nemultumiri jurnalistilor, considerand ca este de fapt o interpretare eronata a articolelor cu pricina si ca nu se pune problema interzicerii exercitarii profesiei de ziarist. Totodata a precizat ca aceste prevederi nu inseamna, de fapt, o adaugire ci o adunare in manunchi a unor prevederi legale dispersate. A mentionat cu seninatate ca aceste articole se pot adopta sau nu (ca si cand ii este indiferent) dar ca in situatia ramanerii reglemenatarilor dispersate sunt posibile cazuri in care un avocat bun poate profita din plin, iar solutiile sa nu fie cele corecte. (?!). Am remarcat ca avut un discurs similar, evident, cu pozitia sefului sau, chiar a facut trimitere la o anumita persoana care a afirmat ca libertatea presei este foarte importanta, si a atins foarte vag, dar a punctat, referinte cu privire la competentele profesionale ale judecatorilor! Si a amintit, asa intr-o doara, de preocuparile DNA ului cum ca ar ramane fara infractori!
Si-a exprimat disponibilitatea ca toate amendamentele facute de trusturile de presa sa le primeasca apoi sa le transmita Parlamentului, respectiv Comisiilor in care au loc dezbaterile!
Domnul Ion Cristoiu a insistat, pe buna dreptate, asupra modalitatii in care aceste amendamente ar fi aprobate si introduse in coduri, ministrul justitiei a raspuns impardonabil, ca ar fi bine sa ne aducem aminte ca parlamentarii au fost alesi uninominal, solutia fiind sa se ia legatura cu parlamantarul din circumscriptie! Adevarat! Solutie reala! Legala! Insa spiritul dreptatii ar trebui sa strapunga libertatea democratica inregimentata in lege!
Altfel, discutia a parut a fi intre jurnalisti profesionisti si o persoana care are niste informatii despre dezbateri si stie cate ceva din continutul codurilor.

Pacat! Pe codurile acestea se va inscrie numele ministrului justitiei in timpul caruia au fost adoptate. Pentru posteritate. Si domnul ministru stie!
Sunt multi maestri in drept in Romania de azi, iar Romania de maine ne va judeca!


sursa foto:www.ghiseulbancar.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu