miercuri, 4 martie 2009

CONCURS DE ...INCREDERE

Am asistat la o declaratie de presa a prim ministrului (!) Emil Boc.
Teapan, frustat si important a prezentat hotararile luate azi de Guvern.
La sfarsitul declaratiei a acceptat intrebari, parca patru, nu conteaza. Deci pe fuga, deja raspunsese la mai mult decat isi propusese, a scos porumbelul:
Pentru angajarea personalului din Corpul de control al primului ministru se va organiza CONCURS si am inteles ca tineri, batrani, vor putea participa in toate domeniile, profesionisti…sa se arate DEMNI DE INCREDERE!
Ma gandesc, considerandu-ma profesionista (;))) care o fi bibliogarhia?!
Poate sa ma pregatesc…o-i avea timp?! O-i fi demna de incredere?! ;)
Precizez mai jos textul art.VI alin.12 prevazut in Ordonanţa de urgenţă nr. 3/2009 din 11/02/2009 pentru modificarea şi completarea unor acte normative referitoare la organizarea şi funcţionarea unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, publicata in aceeasi zi in Monitorul official:

Art. VI alin.12
Personalul Corpului de control al primului-ministru este încadrat numai pe baza încrederii acordate de primul-ministru şi cu condiţia semnării unui angajament de loialitate.
Retragerea încrederii are ca efect revocarea încadrării, precum şi eliberarea sau destituirea din funcţie ori desfacerea contractului de muncă, după caz.
Numirea, modificarea, suspendarea, încetarea raporturilor de muncă sau, după caz, de serviciu, precum şi sancţionarea disciplinară a personalului Corpului de control al primului-ministru se realizează prin ordonatorul principal de credite al Secretariatului General al Guvernului.

Mie articolul de mai sus mi se pare o incalcare grava a prevederilor Codului Muncii prin incalcarea mai multor prevederi:
-incadrarea personalului numai pe baza increderii acordate de primul ministru este o institutie juridica noua pentru mine, cred ca calitatea de jurist (CACOFONIE NE DEMNA!) a primului ministru se doreste a fi recunoscuta, trecand peste faptul ca mi se pare o discriminare grosolana cum ar fi cea dintre femeie/barbat, tigan/roman, handicapat/sanatos si DEMN DE INCREDERE/NEDEMN DE INCREDERE. Imi aduc aminte de diverse discutii in presa si promovate de societatea civila cu privire la anunturile pentru angajarea in anumite posturi : ”Cerinte post: tanara, disponibila…..etc.”
Precizez articolul din Codul muncii care reglementeaza modalitatea incheierii contractului de munca: Art. 29. - (1) Contractul individual de muncă se încheie după verificarea prealabilă a aptitudinilor profesionale şi personale ale persoanei care solicită angajarea.
(2) Modalităţile în care urmează să se realizeze verificarea prevăzută la alin. (1) sunt stabilite în contractul colectiv de muncă aplicabil, în statutul de personal - profesional sau disciplinar - şi în regulamentul intern, în măsura în care legea nu dispune altfel.

-conditia impusa privind semnarea unui angajament de loialitate este de asemenea un document inventat de primul ministru, e adevarat neinterzis de lege, ma gandesc, totusi,ce contine?!;( cata loialitate poate vrea domnul prim ministru?!)
-”retragerea increderii” care are ca efect revocarea incadrari este de asemenea un act abuziv intrucat se circumscrie in cadrul prevederilor Codului muncii cu privire la incetarea contractului de munca din motive imputabile salariatului fiind NEDEMN DE INCREDERE!
Conform Codului muncii : SECŢIUNEA a 3-a
Concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului

Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară;
b) în cazul în care salariatul este arestat preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, în condiţiile Codului de procedură penală;
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;
d) în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat.
e) în cazul în care salariatul îndeplineşte condiţiile de vârstă standard şi stagiu de cotizare şi nu a solicitat pensionarea în condiţiile legii.
Oare a fi NEDEMN DE INCREDERE o fi abatere?!
Lasand gluma la o parte este o reglementare abuziva care inlatura posibilitatea angajatului sa conteste sanctiunea cea mai grava aplicata in cazul in care ar deveni nedemn de incredere, si anume revocarea incadrarii. Mai mult decat atat cum va formula un angajat o actiune impotriva actului de revocare a incadrarii in fata instantei competenta si sa demonstre ca e DEMN DE INCREDERE! In fata primului ministru
Oare cum ordonatorul principal de credite al Secretariatului General al Guvernului va demonstra ca u angajat este demn sau nu de increderea primului ministru, acest organ fiind cel care este insarcinat cu numirea, modificarea, suspendarea, încetarea raporturilor de muncă sau, după caz, de serviciu, precum şi sancţionarea disciplinară a personalului Corpului de control al primului-ministru?!

Ma intrebam, la ceas de seara, oare o-i putea fi DEMNA DE INCREDERE?! ;)

2 comentarii:

  1. Biblio-oligarhia. Asta-i aşa, praf în ochi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate, la asta m-am gandit :) ! Ma bucur ca ai remarcat si ai pus punctul pe I! E intradevar praf in ochi, sa orbeasca electoratul!

    RăspundețiȘtergere